Hotel Doellerer

architect-and-friends-hotel-dollerer-niche-modern-pendant-bar-lightingIf you are still looking for the right place to celebrate today’s date 12-12-2012 we would like to introduce you to our latest project – Hotel Doellerer in Golling/Austria. Over the past two years we have succeeded in redesigning and redeveloping whilst maintaining the Döllerers family’s soul and traditions. Being invited to develop a master plan for the Döllerer family hotel whose initial business back in 1909 was a butcher shop, and since then they have created a hotel, a restaurant, a traditional ‘Wirtshaus’, and a delicatessen shop, has been exciting.

As Golling is a small village between Salzburg and the Austrian Alps we considered in our design approach the surroundings and the family‘s tradition to attracting the well-travelled guests from all over Europe. One of our main design ideas was to bring the missing light and greenery into the hotel.

By pulling down one of the old outdated neighbouring houses, which the family bought some years ago, we opened the facade southwards bringing daylight to nearly all areas of the existing building. Also a garden with a terrace for the new restaurant and bar could be realized in our designs. This has a spectacular view over the rock walls coming down from the mountains behind the market square which are nearly invisible from the street.  The new building, related to the local context, is not as deep as the old one was, but offers enough space to house the new ‘Alpine Bar’ on the ground floor, with ten guest rooms and junior suites on the upper floors that have great views over the garden and the castle of Golling. This new situation allowed us to completely re-organize the ground floor where everything is centred on the ‘table of delicious treats’, an old oak wood monastery table located in the middle of the new hall. Traditionally in the alpine region there has always been a large table where families came together, or invited their friends and neighbours, with the comfort of a warming fire place. All the main areas like the restaurant, the traditional wirtshaus, the reception area and the bar are connected to each other through this central space, with its very open yet intimate layout, creating more quiet areas and niches, and also meeting points full of life.

Please click here for more pictures…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s